itaka
Hartowana Stal - Metal Virgin
Dołączył: 07 Mar 2006 Posty: 3536
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Poznań
|
Wysłany: Czw 21:35, 13 Gru 2007 Temat postu: |
|
|
Przepis na pierniki
Składniki:
1 kieliszek wódki (nie musi być), 1 kg mąki, 0,25 kg miodu (najlepiej półpłynny), 1 kostka margaryny ("Kasi"), 1,5 szklanki cukru, 2 łyżki kakao, 0,5 szklanki kawy z 4 łyżeczek, 2 płaskie łyżeczki sody, 1/3 szklanki mleka, 1 przyprawa korzenna (paczka), 4 jajka (żółtka).
Sposób przyrządzenia:
1 ) Z 4 łyżek cukru zrobić karmel i rozprowadzić w kawie (uwaga- dotknięcie strasznie parzy);
2 ) Resztę cukru wymieszać z margaryną i miodem oraz rozpuścić w misce (czyli dobrze wymieszać );
3 ) Do mąki dodać kakao i przyprawę korzenną;
4 ) Sodę rozpuścić w mleku;
5 ) Do mąki dodać karmel z "roztworem miodowym" , "roztworem sodowym" i 4 żółtkami;
6 ) Ciasto lekko zagnieść;
7 ) Ciasto zostawić w lodówce na parę dni- im dłużej, tym bardziej kruszeje;
8 ) Po wyjęciu z lodówki zostawiamy je, by "doszło" do temp. pokojowej;
9 ) Dzielimy na małe porcje i wałkujemy do ok 1 cm grubości;
10 ) Wycinamy pierniczki i pieczemy je w piekarniku nagrzanym do 180 st. Celsjusza około 15- 20 min, aż urosną i się zrumienią.
11 ) Można polukrować i przyozdobić posypkami;
12 ) Najlepiej je przechowywać w kartonowym pudełku wyłożonym papierem śniadaniowym- wtedy pozostaną kruche;
SMACZNEGO
Post został pochwalony 0 razy
|
|